Linsevalg ved grå stær operasjon eller linsebytte (RLE)
Når den naturlige linsen i øyet byttes ut med en kunstig linse laget av akrylat («plast») så har vi muligheten for å korrigere iboende synsfeil slik som langsynthet, nærsynthet og hornhinneskjevhet. Det er også mulig å redusere brillebehovet på nært («alderssyn» eller presbyopi).
Linsevalg skal tilpasses individuelt
Vi er alle ganske forskjellige i hvilke synsfunksjoner som er viktige for oss. Noen kjører mye bil i mørket på jobb, noen prioriterer nærarbeide, andre fugletitting på lang avstand, og noen har en mer variert hverdag. Det viktigste er at alle får en løsning som tilpasses deres behov og god tid til å diskutere dette med kirurg og optiker. De fleste linseteknologiene innebærer ett visst kompromiss.
Monofokal («standard») linse
Vi oppdaterer våre linsevalg kontinuerlig. For tiden brukes Alcon sin AcrySof IQ™ for som vår standardlinse. Denne linser gir skarpt bilde på avstand hvis man operer øyet til ca. 0 i brillestyrke, men medfører lesebrillebehov og i blant terminalbrillebehov.
Hornhinneskjevhetskorrigerende (torisk) linse
Rundt 6 av 10 pasienter har hornhinneskjevhet av en slik grad at det forringer synsskarpheten (>0.75D skjevhet). Ofte kan skjevheten øke når man fjerner den naturlige linsen. De siste årene har vi fått muligheten til å kunne gi spesialtilpasset korreksjon av dette med toriske linser. Slike linser dekkes ikke offentlig, men er ofte verdt det mtp. reduksjon av fremtidige brillekostnadene.
Multifokal (trifokal) linse
Ettersom vi blir eldre mister vi evnen til å fokusere på nært. Multifokale linser kan gjenskape godt syn på nært og avstand uten briller eller med veldig redusert brillebehov. Vi bruker den nyeste teknologien med såkalt «trifokale» linser, og benytter hovedsakelig Alcon PanOptix. Kompromisset man må være klar over med multifokale linser er at kontrastsynet ved lav belysning kan bli lett redusert og de fleste opplever litt mer lysspredning pga. måten linsene omdirigerer lyset til 3 separate fokuspunkter (nær, mellom og avstand, eller «bok», «mobil» og «TV»)
Enhanced depth of focus (EDoF) linse
For de pasientene som ikke egner seg til fullstendig multifokal linse på grunn av ujevnheter i hornhinnen, stor hornhinneskjevhet eller følsomhet for lysspredning så har det kommet en alternativ løsning de siste årene. Disse linsene har også fordelen av størst mulig grad av brillefrihet uten å kompromittere kontrast- eller natt-syn sett oppimot trifokale. EDoF linser gir altså mindre brillebehov, men ikke komplett brillefrihet på nært og spesielt til lesing av bok eller mobil i lengre seanser vil det ofte være noe vedvarende lesebrillebehov. Man kan redusere brillebehovet ytterlig ved å lage noe sideforskjell på øynene («blended eller modest monovision»). Vi benytter også her den aller nyeste teknologien med en linse som heter Vivity fra Alcon